HTML

Szellemi pezsgőtabletta

Ránk fér egy kisebb szellemi pezsgős az elhülyülő világunkban, nem célunk egetrengető filozófiai gondolatok közvetitése, mindössze azt akarjuk elérni, hogy megosszuk egymással szemléletmódunkat, világnézetunk, kicsit diskuráljunk, gondolkodjunk arról, ami minket körbe vesz, amiben élünk.

Friss topikok

  • Anyád a baráthal: Nem csak a csöveseket lehet megvenni. A politikusokat is. Azokat persze nem lehet egy kisfröccsel ... (2016.01.02. 22:15) Hülyéknek áll a világ
  • moc: Nem egészen, mivel én nem azt mondom, hogy bezzeg az x időben/században, hanem egy folyamatról bes... (2009.06.24. 10:59) Cukormentes kóla
  • béci: Az agyatlan tárgybeszerzés előzménye szerintem nem vágy, hanem félelem. A hervadt szépségű ötvenes... (2008.05.10. 09:37) Konzumidiotizmus a javából
  • béci: Az emberek néha okosabbak, mint gondolnánk. Hogy éppen milyen stílus az, amit mindenki követ, az a... (2008.05.10. 09:25) Amerika áradása
  • Jencike: "...egy anya (egy jó anya) ha kell megvonja saját magától..." Ez az alsószint, "szex, szaporodás,... (2008.03.31. 10:10) Maslow megmondja a frankót

Linkblog

Pesszimista, realista, optimista... Ki? Mit? Miért?

2008.01.10. 14:27 :: csak T

Most félig tele van a pohár vagy félig üres?
(Bár azt is megkérdezhetnénk, hogy vodka van-e benne vagy viz?)

   
    A "társszerkesztővel" folytatott igen érdekes beszélgetés során az alábbi három dolgot boncolgattuk, majd közös erővel megszültünk egy elmélet, mely megpróbálja árnyaltabban megközelíteni, ezen szemléletmódok létrejöttét. Még legkisebb hülyegyerek is érti mit jelentenek ezen szavak, de úgy tényleg valóban bele gondoltatok már? Nem nyelvtani levezetésre gondolok, hanem a lényegre e szavak mögött.

   

    Első nekifutásnak, vagy mondjuk úgy, hogy felszínesen megközelítve a dolgot, vagy hogy cifrázzam: leegyszerűsítve: a pesszimisták azok, akik nyafognak, és sötéten szemlélik a világot; az optimisták mindent szépnek látnak, elsiklanak a rossz dolgok felett, és szinte szentimentalistán állnak hozzá; a realisták pedig mindent a maga valóságában vizsgálnak. Nagyjából ezeket fedi le ez a 3 szó.

    Igazából a pesszimistáknak van igazuk. de mégis ők a leghülyébbek. mármint most csak az értelmes embereket vegyük, akik legalább valamennyire tisztán látnak:) szóval a pesszimista szürkének és nagyonis valóságosnak látja a világot, a maga biológiai, fizikai és kémiai törvényszerűségeivel, amit tényleg nem lehet kikerülni. és tényleg meghatároz és tényleg visszafog stb.     Még az optimista, ugyanúgy tudja ezeket a dolgokat, de túl tudja magát tenni rajta, azt mondja jókedélyűségében, hogy: "én nem akarom szar hangulatban leélni az életemet, az élet szép, én teszem azzá magamnak, megpróbálok minden kis szépséget felfedezni".     A realista e két állapot között ingadozik. Vagy inkább a realista talán egy pesszimista, aki próbál optimista lenni, s lavíroz a két véglet között? 

    Tulajdonképpen a pesszimista a realista, az optimista felismeri a dolgokat és talán egy kicsit tudatosan is hazudik magának, mert ő észrevesz olyan pici dolgokat melyek számára nagyobb súllyal szerepelnek, mint maga a szürkeség, ergo másképp látja a világot, persze ugyanúgy tudja valóját, de egy bizonyos szintem már szerintem ez egy készség.    

    Summa summarum: a pesszimistának nincs ereje, hogy önmagának szebbé tegye a világot, a realista bizonytalan hozzá, az optimista pedig egy mákos erős ember:)

5 komment

Címkék: realista pesszimista optimista életszemlélet

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemipezsges.blog.hu/api/trackback/id/tr8292154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N21 2008.01.14. 14:05:05

Az optimista szerint a létező világok legjobbikában élünk! A peszimista csakugyan ettől tart! :)

csak T 2008.01.14. 14:15:22

Az nagyon tetszett! Egy nyerőpont N21-nek,a mit nemtom mire lehet beváltani, max. ha a tübbi kommentek is ilyen frappánsak jövök egy sörrel:-)

moc 2008.01.19. 13:59:30

nohát izé, akkor hozzáírtam, gondolom ez még úgyse nagy kár, mivel még kevesen nézték meg a blogot... vagy sokan? hm:-) minden esetre nem bírtam ki, h ne írjak ehhez hozzá, ha már együtt vitattuk e téma cifra-rojtos bugyrait;-)

álnéven író ember 2008.01.27. 02:41:21

Itt van szó arról, hogy egy pesszimista, vagy egy optimista hogyan viselkedik, pl. hogy az optimista "túlteszui magát" azokon a problémákon, amitől a pesszimista leveti magát a toronyházról.

Lehet azonban, hogy ha azt nézzük, hogy egy optimista hogyan teszi túl magát bármin, kiderülhet, hogy a fent említett három szó nem is embertípust, hanem lelkiállapotot jelöl. Szerintem nincsen "optimista ember", "realista ember", és "pesszimista ember".

csak T 2008.01.27. 14:46:07

Ha a pesszimista-realista-optimista körforgásból indulunk ki, akkor az valóban inkább lelkiállapotot tükröz, ebben tényleg igazad van, azonban az, hogy ez a körforgás hogy valósul meg, illetve végbe megy-e egyáltalán embertípus függő, szerintem.
süti beállítások módosítása