HTML

Szellemi pezsgőtabletta

Ránk fér egy kisebb szellemi pezsgős az elhülyülő világunkban, nem célunk egetrengető filozófiai gondolatok közvetitése, mindössze azt akarjuk elérni, hogy megosszuk egymással szemléletmódunkat, világnézetunk, kicsit diskuráljunk, gondolkodjunk arról, ami minket körbe vesz, amiben élünk.

Friss topikok

  • Anyád a baráthal: Nem csak a csöveseket lehet megvenni. A politikusokat is. Azokat persze nem lehet egy kisfröccsel ... (2016.01.02. 22:15) Hülyéknek áll a világ
  • moc: Nem egészen, mivel én nem azt mondom, hogy bezzeg az x időben/században, hanem egy folyamatról bes... (2009.06.24. 10:59) Cukormentes kóla
  • béci: Az agyatlan tárgybeszerzés előzménye szerintem nem vágy, hanem félelem. A hervadt szépségű ötvenes... (2008.05.10. 09:37) Konzumidiotizmus a javából
  • béci: Az emberek néha okosabbak, mint gondolnánk. Hogy éppen milyen stílus az, amit mindenki követ, az a... (2008.05.10. 09:25) Amerika áradása
  • Jencike: "...egy anya (egy jó anya) ha kell megvonja saját magától..." Ez az alsószint, "szex, szaporodás,... (2008.03.31. 10:10) Maslow megmondja a frankót

Linkblog

Gondolatátvitel, miegymás 1. rész

2008.02.02. 11:43 :: csak T

   
    Szerintem már sokan hallottatok már telepátiáról, vagy legalábbis történt már veletek olyan, hogy épp arra gondoltatok, hogy milyen jó lenne a másikat felhívni, s abban pillanatban megszóllalt az épp felidézett illető hívása a telefonon. Sokan úgy érezzük, hogy ez nem véletlen.
    Mivel én elég szkeptikus vagyok ilyen téren, s a blog főprofilja sem az ezoterika, megpróbálok a teljesség igénye nélkül egy kis áttekintést nyújtani a témát illetően, s felidéznék pár érdekes kísérletet.
    Talán kezdjük azzal, melyben én is részt vettem, így a valóságalapja számomra a legnagyobb:-). Még az egyetemi éveim alatt az albérletünkben a "tanulás mellett" és a bulik között volt időnk még a gondolatátvitelről is diskurálni. Elhatároztuk, hogy kipróbáljuk mennyire működőképes az előbbi fikció. Adott volt három személy, ebből kettő a számítógepen kiválaszt hat, mind színben, mind témában, nagyon különböző képet (pl: sivatag, tengerallatjáró, vörös posztó). Majd ezek közül megjegyeznek egyet és a két kiválasztó egy-egy elsötétített szobában erősen a képre és a fogadóra koncentrál, még a fogadó szinten egy elsötétített szobában relaxál és próbálja "fogadni" az információt. Ez a folyamat mindössze 5 percig tart. Ezt követően a fogadó elmondja az érzéseit, gondolatait a többieknek és ez alapján megtippeli vajon melyik kép lett kiválasztva.
A kísérlet során folyamatosan változott a kiválasztók és a fogadók szerepe. A következő eredményekre jutottunk:
  • két személy az első öt kísérletből háromszor eltalálta a képet. Annak a valószínűsége, hogy egyszer eltalálják 1:6-hoz, háromszor egymás után: 1:216, háromszor egymás után ötből: 1:21-hez, ami körülbelül 5%, ez meglehetősen kicsi ahhoz, hogy a véletlenséget kizárjuk, de még nem bizonyíték. A következő öt kísérletben teljesen leromlott a teljesítményünk, s már egyáltalán nem sikerült eltalálni a kiválsztott képet.
  • a harmadik személy fogadóként jóval több képet ismert fel mind mi, körülbelül tízből hetet és a teljesítménye nem csökkent.
  • sok esetben előfordult, hogy az elmesélés alapján már sikerült azonosítnai a képet, pl: bejött a zillető, s elmondta hideget érzett, nagy volt a sötétség, valami nagy fémes tárgy is eszébe a jutott, s képek között ott volt egy tengeralattjáró...

Konklúzió:
  • a fogadó és a küldő személye nem felcserélhető van aki ennek, van aki annak felel meg jobban
  • ketten teljesen elfáradtunk a kísérlet során, tehát feltételezhető, hogy ez egy kézség, mely fejleszthető
  • NEM volt kellően MEGGYŐZŐ a kísérlet, annak ellenére, hogy sikeresnek mondható, mindössze gondolatébresztő,s mérnök hallgatók révén megpróbáltunk valamilyen racionális magyarázatot keresni.

    A következő teljesen leegyszerűsített ötlet jutott az eszembe:  ha gondolkodunk, akkor az agy idegpályáin impulzusok szaladgálnak, ez nem más mint egy 50mV nagyságú mérhető potenciál (feszültségkülönbség), ugye EEG is ezt méri bizonyos pontokban. A fizikából tanultuk, hogy változó elektromos tér körül mágneses mező jön létre. Az időben változó mágneses mező pedig elektromosságot indukál egy vezetőben. Mi van a küldő körül létrejött változó mágneses mező a fogadó idegpályáin elektromosságot hoz létre, ergo valamiféle idegi impulzusok az ő agyában is beiindulnak és ezáltal meg is születik egyféle gondolat.
Ezzel az elmélettel két gond van, ami elég nagy:
  • ha mozgatni szetném a lábam akkor az agy ugyanúgy impulzusokat küld ki, de ennek hatására senki mellettem álló nem fogja felemelni a lábát, mert ő hozzá is eljutött ez az inger
  • az indukció térben korlátozott, na most magyarul: minél messzebb vagyok a küldőtől, annál kisebb a mágneses mező nagysága és ennál valószínűtlenebb, hogy az a vezetőben elektromosságot hoz létre. Volt egy kísérlet melyben egy nyúl hat kicsinyét elvitték több ezer kilométerre tőle, s meggyilkolták őket. a nyúl fejére helyezett EEG (agy elektromos tevékenységét mutatja ki), minden gyermeke elvesztésekor kitérést mutatott, pedig a kicsinyek több ezer kilométerre voltak!

És itt is van a Jolly: a fizikában megjelent egy új elmélet a kvantumhologrammokról, mely azt feszegeti, hogy minden gondolat lenyomata megmarad a térben, kiindulva abból, hogy az energia nem vész el csak átalakul:-) és néhányan képesek ezeket érezni stb.
a következő posztomban megpróbálok ennek az elméletnek utánjárni és az előbbi leegyszerűsített magyarázatot mégjobban kivesézni.

Szólj hozzá!

Címkék: kísérlet gondolat fikció szkeptikus érzés átvitel valószínű

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemipezsges.blog.hu/api/trackback/id/tr15321930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása