HTML

Szellemi pezsgőtabletta

Ránk fér egy kisebb szellemi pezsgős az elhülyülő világunkban, nem célunk egetrengető filozófiai gondolatok közvetitése, mindössze azt akarjuk elérni, hogy megosszuk egymással szemléletmódunkat, világnézetunk, kicsit diskuráljunk, gondolkodjunk arról, ami minket körbe vesz, amiben élünk.

Friss topikok

  • Anyád a baráthal: Nem csak a csöveseket lehet megvenni. A politikusokat is. Azokat persze nem lehet egy kisfröccsel ... (2016.01.02. 22:15) Hülyéknek áll a világ
  • moc: Nem egészen, mivel én nem azt mondom, hogy bezzeg az x időben/században, hanem egy folyamatról bes... (2009.06.24. 10:59) Cukormentes kóla
  • béci: Az agyatlan tárgybeszerzés előzménye szerintem nem vágy, hanem félelem. A hervadt szépségű ötvenes... (2008.05.10. 09:37) Konzumidiotizmus a javából
  • béci: Az emberek néha okosabbak, mint gondolnánk. Hogy éppen milyen stílus az, amit mindenki követ, az a... (2008.05.10. 09:25) Amerika áradása
  • Jencike: "...egy anya (egy jó anya) ha kell megvonja saját magától..." Ez az alsószint, "szex, szaporodás,... (2008.03.31. 10:10) Maslow megmondja a frankót

Linkblog

Maslow megmondja a frankót

2008.01.25. 10:39 :: csak T

   

    Az előző poszton elderengve eszembe jutott Maslow mester szükségletpiramisa. Elmélete szerint a szükségleteknek létezik egy hierarchiája, mely az alapvető biológiai szükségletektől a bonyolult lelki indítékokig terjed. Maslow azt állítja, hogy az összetett pszichológiai motívumok csak akkor lépnek működésbe, ha az elemi szükségleteket részben vagy egészben már kielégítettük. Az emberi szükségleteket öt, hierarchikusan egymásra épülő kategóriába rendezte:

 

Mi van azzal aki éhes, vagy nem érzi biztonságban magát, annak nem is lehet igénye a tiszteletre és elismerésre? Maslow rendszere ennél azért rugalmasabb. Azt mondja, hogy nem szükséges 100 %-os kielégítettség ahhoz, hogy a piramis magasabb szintjein lévő szükségletek működjenek.

 

    Oké, oké ez mind szép és jó, de mi köze van ennek a Pannon pumához? Magyarországon az emberek nagy része létminimumon él vagy kissé felette, tehát a fiziológiai szükségletük nem mondhatóak teljesen kielégítettnek. Ebből kifolyólag nehezebben lépnek egy magasabb lépcsőfokra, ergo amíg az a gondja a sarki hentesnek, hogy a hóvégén tud-e génkezelt búzából készült vizezett kenyeret vagy húson kívűl szinte mindent tartalmazó és a fél periódusos rendszert felvonultató parizert venni, addig nem fog mosolyogni valószínűleg a vevőre, úgy mint a tejbetök! Erről eszembe jutott egy vicc: bemegy a kisnyugdíjas a boltba és kér 5 dkg parizert, erre az eladó: "Nah, Manci néni, csak nem vendégek jönek...?" -sírva nevet (vígad) a magyar.

    Persze kérdezhetnétek, hogy mi lesz a sok kis dzsipós kopasz "értelmiségiekkel", hisz' nekik aztán tényleg van pénzük és mégis a néha feltörni vágyó emberséget már csírájában elfolytják. Most főleg az átlagemberekről beszélek, azokról, akik munkával szerzik a mindennapi betevőjüket. Érdemes ezen elgondolkodni, vajon tényleg csak anyagi vonzata lenne civilizált viselkedésnek és a figyelmességnek? Persze a kérdés nem ilyen könnyű és egysíkú, de egy biztos: ez is hozzájárul, ahhoz amilyenek az emberek, vagy amilyenek nem...

3 komment

Címkék: kopasz szegénység bunkó létminimum maslow szükségletpiramis msolyog

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemipezsges.blog.hu/api/trackback/id/tr42310978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dropen 2008.01.27. 15:10:23

Hello!

" Érdemes ezen elgondolkodni, vajon tényleg csak anyagi vonzata lenne civilizált viselkedésnek és a figyelmességnek". A maslowi hierarchia abszolúte nem ezt mondja. Csak gondolj bele... olyan éhes vagy majd megdöglesz... ilyenkor az embernek egy idő után nincsen önbecsülése mert fel fogja adni azért hogy ételt szerezzen (pl.: lop, vagy k*rválkodik stb.) sőt gyakran még saját biztonságával sem törődik (mind lelki mind fizikai értelemben) hiszen ösztönösen tudja hogyha nem eszik akkor egy idő után az önbecsülés felesleges lesz (egy halottnak nincsen ugyebár :D)

Mindezek ellenére szerintem is vitatható egy két pontja a maslowi hierarchiának hiszen egy anya (egy jó anya) ha kell megvonja saját magától az ételt és odaadja a gyermekének... így pedig a szeretet és összetartozás az anya szemszögéből előbbre való volt mint a fiziológiás szükségletek.

De ezeken az extrém eseteken kívül véleményem szerint a maslowi hierarchia jól használható és könnyen érthető még ha nem is minden élethelyzetre alkalmazható.

csak T 2008.01.30. 10:34:52

1. bekezdés: igen, éppp azt mondod, amit Maslow, ha nincs kielégitve a fizikai szükséglete, akkor nem fog az önmegvalósitásával foglalkozni.

2. bekezdés: ez igaz, de ez csak a szülőknél igaz talán... és ha visszaolvasod: "Maslow rendszere ennél azért rugalmasabb. Azt mondja, hogy nem szükséges 100 %-os kielégítettség ahhoz, hogy a piramis magasabb szintjein lévő szükségletek működjenek."

3. bekezdés: persze eléggé leegyszerüsitett váza a dolgoknak, de van benne ráció, tényleg

Jencike 2008.03.31. 10:10:41

"...egy anya (egy jó anya) ha kell megvonja saját magától..."

Ez az alsószint, "szex, szaporodás, utódok"
süti beállítások módosítása