HTML

Szellemi pezsgőtabletta

Ránk fér egy kisebb szellemi pezsgős az elhülyülő világunkban, nem célunk egetrengető filozófiai gondolatok közvetitése, mindössze azt akarjuk elérni, hogy megosszuk egymással szemléletmódunkat, világnézetunk, kicsit diskuráljunk, gondolkodjunk arról, ami minket körbe vesz, amiben élünk.

Friss topikok

  • Anyád a baráthal: Nem csak a csöveseket lehet megvenni. A politikusokat is. Azokat persze nem lehet egy kisfröccsel ... (2016.01.02. 22:15) Hülyéknek áll a világ
  • moc: Nem egészen, mivel én nem azt mondom, hogy bezzeg az x időben/században, hanem egy folyamatról bes... (2009.06.24. 10:59) Cukormentes kóla
  • béci: Az agyatlan tárgybeszerzés előzménye szerintem nem vágy, hanem félelem. A hervadt szépségű ötvenes... (2008.05.10. 09:37) Konzumidiotizmus a javából
  • béci: Az emberek néha okosabbak, mint gondolnánk. Hogy éppen milyen stílus az, amit mindenki követ, az a... (2008.05.10. 09:25) Amerika áradása
  • Jencike: "...egy anya (egy jó anya) ha kell megvonja saját magától..." Ez az alsószint, "szex, szaporodás,... (2008.03.31. 10:10) Maslow megmondja a frankót

Linkblog

Lokális optimum = carpe diem

2008.01.13. 10:51 :: csak T

   
    A lokális optimum matematikában nem jelent mást, mint az éppen ismert legjobb elfogadása, például egy függvény esetében egy adott környezeten belül ismert legnagyobb érték. Persze ez elmarad a globális optimumtól, ami nem egy környezetre, hanem magára az egészre vonatkozik. Ez a matematikai megközelités kivetithető filizófiai értelemben is, például a lokális optimum megfelel a carpe diemnek, azaz "élj a mának", ergo legjobbat választjuk addigi ismereteink szerint, nem számolva a következményekkel. Kérdés van-e értelme a jelenlegi boldogságunk kielégítése érdekében feláldozni akár az elkövetkező életünk boldogságát, avagy a globális optimumot?
    Milyen érdekes, hogy a filozófia, azaz a leghumánabb tudományág, mily' közel kerül egy olyan reál tudományhoz, mint a matematika. Két nagyon különböző szemléletmód és mégis van találkozási pontjuk. Léteznek matematikus filozófusok, vagy filozófus matematikusok, melyek kutatói a legnagyobb tudású emberek közé tartozhatnak, hiszen az emberek nagyyrésze a saját maga által felállitott humán vagy reál beállitottságú világában él, és nehezen tudnak egyszerre e kettőnek megfelelni, nemúgy, mint ezek a kutatók. Ők azok, akik elméleteikben megpróbálják e kettőt ötvözni, hát le a kalapom előttük!

10 komment

Címkék: boldogság carpe diem élj a mának lokális optimum

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemipezsges.blog.hu/api/trackback/id/tr72295394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaufman 2008.01.14. 00:25:53

A matematika ha elég magas szinten művelik, maga a filozófia.
Csak általános iskolában, vagy középsuliban ugye, kevésszer merül fel hogy 2+2 miért pont négy, vagy hogy miért működik az intergálszámítás a fizikában.

csak T 2008.01.14. 12:49:48

Na pesze, csak sztem ez a legnehezebb, hogy matematikát filozófikusan tekints, egy kis absztrakt algebra, számelmélet már megindul ezen az úton, de ezt magas szinten müvelni, óriási kihivás.

N21 2008.01.14. 14:00:03

Pascal az egyik legjobb példa a matematikus- filozófusra. De a legérdekesebb területek a valószínűségszámítás és a játékelmélet, legalábbis számomra!

Olvastam egyszer egy Stpehen Hawking könyvet, egy másik fizikussal vitatták meg az általuk ismert világmodelleket. Hát az egyenleteket leszámítva színtiszta filozófia volt! :) (kísérleti bizonyítékok ugye nem voltak)

Amúgy a lokális optimumtól nem biztos, hogy látszik a globális optimum! És hogy ma mit áldozol fel azért a globális pontért, nos azt nem feltétlenül tudhatod! ;)

csak T 2008.01.14. 14:22:54

Ez igaz, sőt ha megállsz a lokális optimumnál sohasem fogod tudni, hol és miylen messze volt a globális! Sőt lehet, hogy a lokális optimum a globális is egyben...

Hawking húrelméletéről gondoltam majd irok egy szüsszenetet, csak egyelőre még más ötletek vannak soron...

A Schrödinger macskáját ismered?

Adott egy a dobozban egy macska, a macska mellé beteszünk egy olyan mérget tartalmazó fiolát, melyhez, ha hozzáér meghal. Bezárjuk pár órára a dobozba. Amég nem nyitjuk ki a dobozt nem tudjuk mi van a macskával, tehát egész addig, a macska két dimenzióban létezik, él is és meg nem is... egészen addig nem tudjuk meg még fel nem nyitjuk a dobozt, erről majd akarok egy hosszabb posztot, de csak később

N21 2008.01.15. 09:18:40

Ismerem Schrödinger elméletét. (már amennyire fel tudom fogni :) Olvastam egy nagyon érdekes könyvet a kvantumfizika alapjairól. (John Gribbin:Schrödinger macskája, a kvantumfizika és valóság) Egyetemen sajnos csak két félév fizika volt, és ott is csak a felszínt karcolgattuk, kísérleti fizika nem is volt...:(

Amúgy még Einsteinnek is gondot okozott ez az elmélet, igazából sosem fogadta el. "Isten nem kockázik ahogy Ő mondta"

ba 2008.01.25. 18:03:05

ne feljtsétek el, hogy az ókorban nagyon közel állt egymáshoz a matematika, és a filozófia; sok híres matematikus filozófus is volt egyben.

csak T 2008.01.27. 14:43:02

Persze, teljesen igaz, de ők inkább polihisztorok voltak, manapság már annyira sokrétű lett a tudomány, hogy már egyes tudományágaokon belül is szükséges a fakultáció és nincs is esélye az embernek mással foglalkozni, de még néha így is sikerül a filozófival párhuzamot vonni, ami szerintem sokkal nehezebb, mint régen volt.

álnéven író ember 2008.01.27. 18:43:59

ami a matematikára a filozófiai vonatkozásain felül rárakódott, az csak az alkalmazott matematika, középsuliban egyébként ezutóbbit tanítják a kettő közül kizárólagosnak. Szerintem ezért van az, hogy érettségi után a valódi matematikák megismerésével újra rá kell csodálkozni az összefüggéseire a filozófiával. A kapcsolat létezik, csak nem tanítják, mert hétköznapi használatra nem éppen alkalmas.

csak T 2008.01.30. 10:38:50

Ez igaz, de azis elég érdekes, hogy még irodalomból elvárják, h. xy orosz iró versét leelemezzem, addig matematikából egy felületszámitás már sokak gyomrát megfexi, amit mondjuk használna is az életben, sőt emellett sok oylan dolog van,amiket ha tudnának az emberek, lehet másképp állnának a pénzügyekhez, a fizikához, a világhoz, ami körülveszi őket.

moc 2008.01.31. 17:30:00

jójójó, ez mind szép és jó. de mondjuk veszem az én esetemet. azon kívül, hogy humán beállítottságú vagyok... szóval nincs sok eszem a matekhoz meg a fizikához. egyébként nagyon sajnálom, mert igazad van, hogy tényleg jobban megnyílna előttem a világ. így sajnos csak az egyik irányból tudom megközelíteni (művészet, emberekbe furkálás, meg hasonlók) az "élet nagy rejtélyeit":) ha középiskolában ilyeneket várnának el... azt hiszem kibuknék. mármint lelkileg is meg az iskolából is. erre van a fakultáció. és hogy irodalomból miért kell verset elemezni? igazából az a baj, hogy sok a rossz magyar tanár, akik begyöpösödtek, és csak egyféle elemzést ismernek, és ha saját gondolatod van, az már hülyeség, hiszen nem az van a tankönyvben. de szerintem nem árt, ha van szemed ahhoz, hogy a felszín mögé nézz, és a dolgok mélyebb értelmeit is lásd, mint pl. a szimbólumokat, amit már a kőkorszaki ember is elkezdett alkotni. egyszerűen létszükséglete az embernek az alkotás, legyen bármily primitív, mert az alkotás ugye elég relatív:) (bár ebbe már tényleg nem megyek bele, mert akkor elhúzom nagyon más irányba ezt a bejegyzést:D)
süti beállítások módosítása