HTML

Szellemi pezsgőtabletta

Ránk fér egy kisebb szellemi pezsgős az elhülyülő világunkban, nem célunk egetrengető filozófiai gondolatok közvetitése, mindössze azt akarjuk elérni, hogy megosszuk egymással szemléletmódunkat, világnézetunk, kicsit diskuráljunk, gondolkodjunk arról, ami minket körbe vesz, amiben élünk.

Friss topikok

  • Anyád a baráthal: Nem csak a csöveseket lehet megvenni. A politikusokat is. Azokat persze nem lehet egy kisfröccsel ... (2016.01.02. 22:15) Hülyéknek áll a világ
  • moc: Nem egészen, mivel én nem azt mondom, hogy bezzeg az x időben/században, hanem egy folyamatról bes... (2009.06.24. 10:59) Cukormentes kóla
  • béci: Az agyatlan tárgybeszerzés előzménye szerintem nem vágy, hanem félelem. A hervadt szépségű ötvenes... (2008.05.10. 09:37) Konzumidiotizmus a javából
  • béci: Az emberek néha okosabbak, mint gondolnánk. Hogy éppen milyen stílus az, amit mindenki követ, az a... (2008.05.10. 09:25) Amerika áradása
  • Jencike: "...egy anya (egy jó anya) ha kell megvonja saját magától..." Ez az alsószint, "szex, szaporodás,... (2008.03.31. 10:10) Maslow megmondja a frankót

Linkblog

Előítélet

2008.01.16. 22:33 :: csak T

    Az előítélet nem más, mint hibás vagy merev általánosításon alapuló előre kialakított vélemény.
    Sokak elítélendőnek tartják őket és emiatt teljesen alaptalannak is, azonban, mint mindennek ezeknek is megvan a gyökerük. Valamilyen alapja minden előítéletnek van és nem az égből pottyantak ide. Néhányan közüllünk hajlamosak ezen a "csekélységen" átsiklani és mindössze felháborodásuknak adnak hangot, bár ez a legtöbb esetben teljesen érthető, de ne felejtsük el azonban azt sem, miért jött létre az előítéletünk.
   
    Zajlott egy érdekes kísérlet Muzafer Sherif  vezetésével egy cserkésztáborban, ezt a témát boncolva, mely az alább következtetésre jutott: az előítéletek termőtalaja lehet a verseny és a konfliktus is.
    A teszt során a gyerekeket két csoportra osztották, és olyan feladatokat végeztettek velük, amelyhez a csoporttagok együttműködése feltétlen szükséges volt. Egyre inkább összetartóbbakká váltak, ám ekkor a kutatók versenyszerű játékokat találtak ki nekik. Jutalmat is ígértek a győztes csapatnak. Egyre rosszabbá vált a helyzet. Egy tábori mulatság alkalmával csúcsosodott ki a gyerekek közötti konfliktus. Az egyik csoport hamarabb odaért a helyszínre, és megette a legfinomabb ételeket, míg a másik csoportnak csak a gusztustalan maradék jutott. Nagyon mérgesek lettek, és rövidesen egy igazi csetepaté vette kezdetét. Végül a kísérlet vezetői leállították a kísérletet, de a csoporttagok ekkor sem vették fel egymással a kapcsolatot. Ezután olyan helyzet elé állították őket, melyben kölcsönösen függtek egymástól. Ezzel párhuzamosan kezdett csökkenni a feszültség, és a két csoport együtt játszott.
    És itt a lényeg a legutolsó mondatban; mindkét csoport kölcsönösen függött egymástól, ergo mindkettő akarta is, hogy együtt működjenek, nemcsak az egyik és így sikerült csak a feszültség csökkentése...

2 komment

Címkék: függőség kísérlet előítélet alap feszültésg csökken

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemipezsges.blog.hu/api/trackback/id/tr30300212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dropen 2008.01.27. 15:37:15

Hali!

"Valamilyen alapja minden előítéletnek van és nem az égből pottyantak ide." Ez az alap a gyors általánosítás. Találkozunk emberekkel, 2-en rosszat tettek nekünk, mind2-nek hosszú haja volt ergo utálom a hosszú hajúakat. Az hogy az egyiket Horváth Pistikének a másikat meg Kovács Árpinak hívták az tökmind1. A lényeg hogy hosszú hajuk volt emiatt utálom az összes hosszú hajút... nem csak H. Pistikét és K. Árpikát mert az túl egyszerű lenne hogy tehetnék is valamit ellene esetleg... nem... ehelyett inkább gyűlölködöm kicsikét mert az sokkal jobb sőt akár csoportokba is verődhetünk és megverhetünk hosszú hajúakat... akik majd utálni fogják a rövidhajúakat.

Nahh röviden így foglalnám össze az előítéletekkel járó általánosításokat... 2+2 az 4 tehát bármilyen 2 számot összeadunk az páros lesz nem?

Tény és való hogy egyes etniaki csoportoknál nagyobb a bűnözési arány, vagy a lopás, sikkasztás stb. De akkor a konkrét embereket kéne megbüntetni... és igen, szar a rendszer... mert nem büntet eléggé. De hát ez a demokrácia. Ha börtönökben nem lenne színes tv, internet, ingyen konditerem, meleg paplan, jó kaja akkor nem hiszem hogy ilyen szívesen bemennének a börtönbe az emberek (független nemtől,fajtól,hovatartozástól). A tanítás színvonalának javításáról már nem is beszélve (Az oktatásba befektetett pénz többszörösen térül meg!!!).

A másik meg az hogy az az ember szeretet általánosítani aztán jókat gyűlölködni aki nem tudja azt mondani hogy "én voltam hibás... én csesztem el... nekem kell tenni valamit"... nem ez túl nehéz lenne... sokkal jobb gubbasztani, sajnálni magunkat aztán meg találni valamit vagy valakit (valakiket) akikre rákenhetjük az egészet hogy nem tanultunk a gimnáziumban, hogy lusták vagyunk dolgozni, hogy nem tanultunk tovább. Ehelyett sokkal egyszerűbb azt mondani hogy ők voltak azok és miattuk van minden. Csak emléleztetőnek... aki rendesen dolgozik tehát adófizető tisztességes magyar annak volt ideje kimenni a Kossuth térre 3 hétig sátorozni mindezt a tanítási ill. munkaidő kellős közepén? Na de kérem! Aztán ezek harsogták a legjobban hogy ellopják a pénzünket. Na ja... az ilyen ingyenélők is ugyanolyan tolvajok mint kedves államfőink.

Nahh a végére egy kicsit eltértem a témától de remélem nem lett túl zavaros... tetszik a blog amúgy csak kár hogy nincsen valami rendesebb főoldal :D.

egy előítéletes ember 2008.01.27. 19:01:31

Az előítélet meghatározására:

"Az előítélet nem más, mint hibás vagy merev általánosításon alapuló előre kialakított vélemény. "

helyett talán célszerűbb, és egyszerűbb az:

"Általánosításon alapuló véleményalkotás."

Így legalább a meghatározásban nincs értékítélet. Ha azt állítod, hogy minden előítélet káros hatású, akkor az általánosításról, mint módszerről mondasz téves ítéletet. Ez pedig lehet szintén túláltalánosítás.
süti beállítások módosítása