HTML

Szellemi pezsgőtabletta

Ránk fér egy kisebb szellemi pezsgős az elhülyülő világunkban, nem célunk egetrengető filozófiai gondolatok közvetitése, mindössze azt akarjuk elérni, hogy megosszuk egymással szemléletmódunkat, világnézetunk, kicsit diskuráljunk, gondolkodjunk arról, ami minket körbe vesz, amiben élünk.

Friss topikok

  • Anyád a baráthal: Nem csak a csöveseket lehet megvenni. A politikusokat is. Azokat persze nem lehet egy kisfröccsel ... (2016.01.02. 22:15) Hülyéknek áll a világ
  • moc: Nem egészen, mivel én nem azt mondom, hogy bezzeg az x időben/században, hanem egy folyamatról bes... (2009.06.24. 10:59) Cukormentes kóla
  • béci: Az agyatlan tárgybeszerzés előzménye szerintem nem vágy, hanem félelem. A hervadt szépségű ötvenes... (2008.05.10. 09:37) Konzumidiotizmus a javából
  • béci: Az emberek néha okosabbak, mint gondolnánk. Hogy éppen milyen stílus az, amit mindenki követ, az a... (2008.05.10. 09:25) Amerika áradása
  • Jencike: "...egy anya (egy jó anya) ha kell megvonja saját magától..." Ez az alsószint, "szex, szaporodás,... (2008.03.31. 10:10) Maslow megmondja a frankót

Linkblog

Tüntetés a tüntetések értelmetlenségéért

2009.06.23. 21:06 :: moc

A napokban volt egy érdekes civil megmozdulás szeretett városunkban, Budapesten. Nem tudom még, hogyan vélekedjek róla, lehet, hogy ezt a bejegyzést nem is teszem közzé, de minden esetre a probléma kiírásától várok megvilágosodást.

A Kétfarkú Kutyapárt és a 4k! nevű "szervezetek" összefogtak, és összerittyentettek egy stílusában 4k!-s (fiatalok tömege szórakozik a városokban, párnacsatákon, számháborúkon, stb.), ötletében meg szerintem inkább KfKp-os civil akciót: kivonultak Budapest utcáira, és "ööö", "tor,pot,roh", "hmm", "holnap legyen tegnap", stb. feliratú panelekkel, direktben kliséket elpuffogtató beszéd mellett éltek demokratikus jogaikkal.

(toborzó a megmozdulásra: http://xoni.blog.hu/2009/06/18/felhivas_altalanos_tuntetesre_1)

A hírlevelet olvasva és a képeket nézegetve erről a megmozgulásról nekem a happening* ugrott be, hogy ezzel akarják kifigurázni a tüntetés intézményrendszerét. Azonban szeretek mindig a megérzéseim, illetve a szubjektív véleményem mellett jobban utánajárni a dolgoknak, úgyhogy e-mailben kérdeztem meg a 4k!-sokat (akikkel személyesen is volt szerencsém megismerkedni), hogy mégis mi a konkrét szellemi háttere ennek az ötletnek.

A magyarázat a következő:

"Az ötlet lényege a tüntetés, mint elavult forma parodizálása volt. Legalább annyira szólt az államnak, meg az álszent status quo-nak, hogy ez egy értékes demokratikus vívmány, mint az utóbbi évek tűntetés-túlhajtásának. A nyugati demokráciák kifejlesztettek egy olyan rendszert, hogy az emberek tüntethetnek ha kedvük van, a hatalom meg azt csinál, amihez kedve van (mint ez jól látszott pl az iraki háború előtt). A tüntetés önmagában, direkt akció nélkül nem nagyon jó semmire, mégis az van beadva, hogy ez a legitim kifejezési mójda a népakaratnak, ha nem tetszik valami. Valójában csak akkor volt erős és hatékony kifejezési mód, amikor nem, vagy csak nagyon korlátozottan volt megengedve (cári oroszország stb.)"

Ugyanakkor nekem eszembe jutott a tüntetés a tandíjról, illetve egy frissebb, bár kisebb mértékű megmozdulás is, ami szintén nem volt könnygáztól füstös, és elért eredményt: mégpedig a 11. kerületi (egyetemi negyed) szórakozóhelyek lehetetlenné tevését magában hordozó határozat ellen. Ez persze nem olyan magasztos, de gondolhatunk a 2001-es Danone vs. Győri keksz elkeseredett csatára is (a Danone be akarta zárni a Győri keksz intézményét, mire az országban az emberek többsége - közös megegyezés alapján - nem vásároltak Danone termékeket, ezzel is elősegítve a Győri keksz életbenmaradását). Ez utóbbi esemény mondjuk abból a szempontból is érdekes, mivel a tüntetésnek ez egy (az internet, mint leggyorsabb információ áramoltató tömmegkommunikációs forma elterjedésének következtében) békés, és mégis, mint látjuk hatékony eszköze. Tehát vannak más módszerek is. Azonban ezeknek a civil megmozdulásoknak is meg van a lesüllyedt, félreértett módja, amikor iwiw üzenőfalon mindenki világot akar menteni (kiskutyák, gyilkosok és évek óta meglett kislányok keresése).

A 18. századi felvilágosodás során John Lock fogalmazta meg, hogy az ember szabadnak és egyenlőnek született, joga van ahhoz, hogy zavartalanul éljen azon jogaival, amelyeket a természeti törvény nyújt neki. Az emberek az ítélkezési jogukat az államra hatalmazzák, és ez a társadalmi szerződés. Ezt a szerződés Rousseau szerint fel lehet bontani, ha a hatalom birtokosa azt megszegi. Így lett a francia forradalom.

Mivel a demokriácia egyik alapelve, hogy a nép csak közvetve gyakorolhat hatalmat(sajnos már azt se nagyon), közvetlen megnyilvánulásokra nem nagyon van mód. Ennek egyik lehetősége lenne szerintem a tüntetés. Valljuk be, mára eltorzult ez a forma, de azt hiszem egyelőre se a 4k!, se a Kétfarkú Kutyapárt nem talált ki jobbat. Azt hiszem szükség van olyan civil megmozdulásokra, amik felhívják az ember figyelmét a problémákra, és arra, hogy ezért talán tenni is lehetne valamit. A 4k! egyik alapgondolata, hogy mi magunknak kell lépni az ország jobbá tételéért, mert a politikusaink rég nem a mi érdekeinket képviselik.

Nos, azt hiszem a szép és nagy gondolatokból mindig csúf, torz tett lesz, mivel igen balga (emberi) szűrőkön megy át, míg megvalósul. Arról meg már megoszlanak a vélemények, hogy a problémákra mi a megoldás: példaértékűt felmutatni, vagy a hibát a maga realitásában a hibázó(k) elé tárni, hátha kapcsolnak.

 

 *: olyan művészeti akció, amelybe a közönség is beleszól, viszont az esemény (happening) végére nem marad kézzel fogható termék.

 

Linkek:

http://negyedikkoztarsasag.hu/

http://www.freeweb.hu/ketfarkukutya/part/

Szólj hozzá!

Címkék: tüntetés demokrácia kétfarkú kutyapárt 4k! elavult vagy nem

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemipezsges.blog.hu/api/trackback/id/tr291204228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása